5 fakta om rökdetektorn
Visste du att hälften av alla dödsbränder inte hade ett fungerande brandlarm? Det krävs väldigt lite för att kontrollera om dina rökdetektorer fungerar som de ska, men det finns några saker du bör tänka på när du säkrar ditt hem mot brand.
Tyvärr är december en högtid för bänder i Sverige. Vi använder mer elektrisk utrustning och eldar mer i eldstaden. En del av bränderna beror på ren otur, medan andra hade kunnat undvikas om varningsutrustning hade funnits.
Men det behöver inte bara vara brist på rökdetektorer som gör att rök utvecklas till en brand. Brandvarnarna i bostäder kan ha passerat sin bäst-före-datum, och anledningarna till det kan vara många. Saknad batteriplatta, föråldrad teknik och felaktig placering är några av de klassiska fallgroparna.
Om det utvecklas rök i hemmet, räknas varje sekund för att begränsa skadans omfattning och rädda liv. Då är det en bra idé att ha den bästa utrustningen för att upptäcka och varna för brandrisker.
Vad är egentligen viktigt att tänka på när man installerar brandlarm i sitt hem?
Fem fakta om rökdetektorn:
-
Placering av rökdetektorer
Var rökdetektorn ska placeras i bostaden beror på särskilt två saker: Planlösning och storlek på bostaden. Du måste ha minst en rökdetektor per våning. Dessutom rekommenderar Brandförbundet att man har en rökdetektor för varje 60 kvadratmeter.
Avståndet mellan varje rökdetektor bör inte vara mer än 12 meter och du bör ha en detektor i alla slutna rum som vardagsrum och sovrum. Kom ihåg att läsa bruksanvisningen noggrant vid installation.
-
Optisk rökdetektor
Svenska Brandskyddsföreningen rekommenderar optiska rökdetektorer med trådlös anslutning. Det kan ge både dig och din familj vitala sekunder att ta sig ut ur hemmet på ett säkert sätt om något skulle hända.
De optiska rökdetektorerna upptäcker rök i ett tidigt skede och ser även små rökpartiklar. Vid en pyrande brand är chansen större att du får besked tidigt. Fördelen med seriekopplade rökdetektorer är också att de kommunicerar med varandra. Om larmet går i någon av dem går det i alla.
-
Batterier håller inte för evigt
Elektronik har blivit tillförlitlig och vi förväntar oss att de alltid ska fungera. Rökdetektorn är visserligen inte redo för rutinkontroller och bör testas varje månad. På nyare rökdetektorer räcker det med att hålla testknappen intryckt i några sekunder, men har du en äldre detektor bör du testa med rök.
Du kan byta batteri efter behov och som regel ger brandvarnaren korta pip när batteriet är nästan tomt. Det är också viktigt att komma ihåg att rökdetektorer är som alla andra elektriska apparater. De håller inte för evigt, och fylls av damm och annat som svävar runt i hemmets sfär.
-
Kontrollera utgångsdatumet
Visste du att alla rökdetektorer har ett utgångsdatum? Alla rökdetektorer har ett tillverkningsdatum, vilket du bör notera. 8-10 år senare måste du byta ut rökdetektorn, så att du är helt säker på att du upprätthåller säkerheten i hemmet och i fritidshuset. Om dina rökdetektorer är äldre modeller måste du byta ut dem så snart som möjligt.
-
Vi kontrollerar rökdetektorerna kontinuerligt
I vårt hemlarm ingår även brandlarm. Rökdetektorerna är optiska, trådlösa och uppkopplade, vilket ger dig dyrbar tid om olyckan är ute. Funktionaliteten kontrolleras kontinuerligt varje dag och om batterierna är på väg att ta slut får du automatiskt nya, utan extra kostnad. Vår larmcentral är tillgänglig dygnet runt alla dagar om året och vid brand får du hjälp direkt.