Denna webbplats använder cookies för statistik och bättre användarupplevelse. Läs mer om hur Sector Alarm använder cookies.   Jag förstår
Överhettade tvättmaskiner som fattar eld förekommer allt oftare. Se därför till att alltid följa leverantörens rekommendationer på hur mycket tvätt du får lägga i.

Brandrisker i hemmet

På Sector Alarm är din trygghet vår högsta prioritet. Vi vet att vi säljer larm men egentligen handlar det om något större - en känsla av trygghet. Då vi främjar trygghet i hemmet ser vi det som en självklarhet att dela med oss om tips på hur du kan göra din vardag ännu tryggare. Vår brandskyddsexpert delar här med sig av vilka brandrisker som finns i eller i anslutning till din bostad. Hemmet är din borg, där finns allt viktigt i livet - dina familjemedlemmar, husdjur, personliga ägodelar och betydelsefulla minnen. Det är troligen din tryggaste plats. Din bostad är samtidigt den vanligaste brandplatsen. Med ett uppkopplat hemlarm har du ett bra skydd mot både inbrott och brand. Men det finns ytterligare saker du kan göra för att göra din vardag lite tryggare. Sector Alarm främjar trygghet i hemmet och vill upplysa dig om vilka brandrisker som finns i eller i anslutning till din bostad.

De vanligaste orsakerna till bostadsbränder är i samband med att vi lagar mat eller eldar i husets eldstad. En allt mer vanlig orsak är även överhettning och elfel i elektriska apparater. Dra därför alltid ur stickkontakten till exempelvis brödrosten eller kaffekokaren och placera TV och stereo fritt i rummet så att luftcirkulationen fungerar som den ska.

Slarv i vardagen är en vanlig brandorsak och kan hända oss alla. Ibland är det kvarglömda ljus som ställer till det, lika ofta som bortglömda elapparater. Vem har inte glömt strykjärnet eller spisplattan på? Eller har en TV på standby och en diskmaskin som kör fast du gått hemifrån? I en vardag som blir allt stressigare är det viktigt att vi tänker på dessa händelser som faktiskt blir allt vanligare orsaker till bostadsbränder.

En allt mer vanlig brandorsak i hemmet är överhettning av mobilladdare. Tänk därför på att alltid dra ut laddaren ur stickkontakten när du laddat klart din mobiltelefon.
På senare tid har det blivit allt vanligare med överhettning av mobilladdare. Det har skrivits en hel del om bränder som startats av att mobilladdaren blir överhettad och fattar eld. Tänk därför på att alltid dra ut laddaren ur stickkontakten när du laddat klart din mobiltelefon, surfplatta eller laptop. Låt dem inte heller ligga i soffan, sängen eller andra ställen som lätt kan fatta eld.

Hur många gånger har man inte fyllt tvättmaskinen innan man går och lägger sig och hur många gånger har man inte stoppat in för mycket tvätt än vad maskinen klarar av? Detta fungerar kanske 100 gånger, men nästa gång överhettas tvättmaskinen och fattar eld. Se därför till att alltid följa tillverkarens rekommendationer på hur mycket tvätt du får lägga i och alltid vara hemma när tvättmaskinen är igång.

Brandskyddstips
  • Se alltid över dina brandskyddsprodukter. Har du hemlarm, brandsläckare och brandfilt?
  • Stäng alltid av elektriska apparater efter användning.
  • Undvik att ha disk- och tvättmaskin igång när du inte är hemma eller sover.
  • Se till att ljusstakar står fritt från gardiner och att de har obrännbara dekorationer.
  • Dra alltid ut laddaren när du laddat klart din mobiltelefon, surfplatta eller laptop.

Fler brandskyddstips
Brandöva hemma med barnen
Brandöva hemma Du brandövar på jobbet och barnen i skolan, men sällan i hemmet. Vi vill ändra på det. Se vår film på hur du brandövar hemma.

Brandöva
Brandskyddsprodukter
Brandskyddsprodukter Som ett komplement till ditt hemlarm finns flertalet värdefulla produkter som gör din vardag lite tryggare.

Brandskyddsprodukter
Brandskyddstips
Brandskyddstips Ditt hem kan ha många brandrisker. Vår hemlarmsexpert delar här med sig av brandskyddstips till dig och din familj.

Brandskyddstips
Sector Alarm - Din trygghet. Vår passion.
© SECTOR ALARM 2018