Denna webbplats använder cookies för statistik och bättre användarupplevelse. Läs mer om hur Sector Alarm använder cookies.   Jag förstår

Brandöva hemma med barnen

De flesta brandövar regelbundet på jobbet eller i skolan. Men många familjer glömmer att brandöva i hemmet, den plats där man spenderar mest tid. För att öka chansen att klara sig från brand har brandskyddsexperten Anders Färdig och Sector Alarm tagit fram en film som ska inspirera barnfamiljer att brandöva hemma. - Det är lika enkelt som viktigt att brandöva hemma. När larmet går är det lätt att vi blir irrationella och beter oss konstigt. Det gäller inte minst barn som tyvärr ofta gömmer sig när larmet går, säger Anders Färdig. För att inspirera till och avdramatisera brandövning i hemmet har vi gjort en lättsam och rolig film som vänder sig till hela familjen.

Det brinner i 17 svenska hem dagligen, vilket gör hemmet till den vanligaste brandplatsen i samhället. Källa: Brandskyddsföreningen
I ditt hem finns många brandrisker. Ett glömt ljus, en dåligt sotad skorsten eller en övermatad tvättmaskin. En allt mer vanlig orsak är även överhettning och elfel i elektriska apparater. Dra därför alltid ur stickkontakten när du laddat klart din mobiltelefon, surfplatta, laptop eller airboard.

Det är mycket viktigt du som förälder tar fram en utrymningsplan innan du presenterar den för dina barn. Det är också viktigt att du har en idé om hur den ska presenteras. Viktigast av allt är att man som föräldrar är enade. Att vara förberedd ger dina barn en trygghet i att du som förälder vet vad ni ska göra.

När du tagit fram en utrymningsplan, utsett en återsamlingsplats och genomfört brandövningen är det viktigt att öva en gång till.

Kom ihåg-lista: Att koppla ljudet av ett brandlarm till en rutin är viktigt, framför allt för dig med barn. Vi har tagit fram en funktion som gör det enkelt för dig att brandöva med ljud (se knapp nedan). Vill du öva med ljudet från ditt brandlarm hemma är det viktigt att du ringer Sector Alarm på 0771-80 95 30 och meddelar detta.

  • Gör en utrymningsplan
  • Bestäm en plats att samlas på (återsamlingsplats)
  • Lär de yngsta barnen att ljudet inte är farligt
  • Kryp ut om det är mycket rök
  • Brandöva med ljud
  • Ring 112 och berätta att det brinner

Brandöva med ljud
Brandrisker i hemmet
Brandrisker i hemmet Sector Alarm främjar trygghet i hemmet och vill upplysa dig om vilka brandrisker som finns i eller i anslutning till din bostad.

Brandrisker
Brandskyddsprodukter
Brandskyddsprodukter Som ett komplement till ditt hemlarm finns flertalet värdefulla produkter som gör din vardag lite tryggare.

Brandskyddsprodukter
Brandskyddstips
Brandskyddstips Ditt hem kan ha många brandrisker. Vår hemlarmsexpert delar här med sig av brandskyddstips till dig och din familj.

Brandskyddstips
Sector Alarm - Din trygghet. Vår passion.
© SECTOR ALARM 2018